10 stvari koje možda ne znate o Hrvatskoj

Pogledajte naš popis 10 zanimljivosti o Hrvatskoj koje možda ne znate!

Postoje brojni razlozi zbog kojih je lako zaljubiti se u Hrvatsku - bogata povijest Balkana, puno suncem obasjanih obalnih ljepota, prekrasne srednjovjekovne arhitekture, brojnih otočnih vrata kao iz snova, ukusnih kuhinja i nekih od najboljih vina na planeti ... Osim jedinstvenog vizualnog iskustva, Hrvatska je poznata i kao rodno mjesto jednog od najvećih svjetskih izumitelja - Nikole Tesle, dom poznatog istraživača Marka Pola, dom „kravate“ (današnje kravate) i zbog Slavoljuba Penkala, izumitelja mehaničke olovke. Puno je zanimljivijih stvari o Hrvatskoj, a za vas smo izdvojili njih 10.

1. Ubojstvo na Orient Expressu

Mali slavonski grad Vinkovci poznat je kao najprometniji čvor izvan Zagreba i najstariji neprestano naseljeni grad u Europi. Ovaj uspavani grad zbog svoje povijesti redovito posjećuju ljubitelji željeznica. Upravo je ovdje Agatha Christie smjestila ubojstvo koje se dogodilo u njezinoj knjizi 'Ubojstvo na orijent ekspresu', kasnije prerađenoj u nekoliko filmskih verzija. Grad se u priči čak spominje i po imenu.

2. Torpedo potječe iz Rijeke

Usavršen od britanskog inženjera Roberta Whiteheada, torpedo je prvi put kreiran i testiran u Rijeci u 19. stoljeću, od strane Ivana Vukića, poznatog i kao Giovanni Biagio Luppis ili Ivan Lupis. Whitehead i Vukić upoznali su se u hrvatskoj luci 1864. i zajedno su radili na prototipu. Pristanište na kojem se sve to dogodilo ostalo je i dan danas,, ali sada je zahrđalo i napušteno.

3. Šetnja s dinosaurima

Otok Brijuni nekada je bio domena poslijeratnog jugoslavenskog vođe Tita. Ovdje je osnovao safari park s egzotičnim životinjama koje su mu darivali vođe prilikom posjeta. Ali druga su stvorenja lutala po Brijunima mnogo prije Titove menagerije - dinosauri. Četiri nalazišta oko glavnog otoka Veliki Brijuni prikazuju više od 200 otisaka stopala - oni koji brodom stižu iz Fažane naći će jedanog blizu mola.

4. Najstarije slavensko pismo na svijetu

Glagoljica je najstarija poznata slavenska abeceda, a ona se koristila diljem Hrvatske još stotinama godina nakon što je na drugim mjestima izumrla. Tek ju je utjecaj Mussolinijeve Italije između ratova, posebno u Istri i Kvarneru, potpuno izbrisao. Između zaselaka Rok i Hum u Istri postoji sedam kilometara duga Aleja glagoljice, koja je ukrašena znakovima u srednjovjekovnom tonu.

5. Prvi psiholog na svijetu

Splitski rođeni humanist Marko Marulić bio je prvi koji je definirao i koristio termin psihologija. Bio je i cijenjeni pjesnik, a prvi je pisao na latinskom i hrvatskom jeziku, što mu je pomoglo da stekne uzvišen status u nacionalnom kanonu književnosti. Njegov kip stoji u rodnom mu gradu Splitu, na Trgu Braće Radića u povijesnom središtu.

6. Otok mungosa

Mljet, lijepi otok u južnoj Dalmaciji, dvije je trećine borove šume i jedna trećina nacionalnog parka. Zanimljiva činjenica o ovom otoku je da je ovdje naseljeno više mungosa nego ljudi, što je rezultat odluke da se uvoze kako bi se otok riješio zmija.

Otok Mljet, Hrvatska.

7. Odisejeva spilja

Još jedna zanimljivost o Mljetu je Odisejeva spilja. Legenda kaže da je poznati avanturist Odisej navodno brodolomio u blizini spilje i ostao "zarobljen" zbog nimfe Kalypso, koja je vladala otokom.

Odisejeva spilja na otoku Mljetu.

8. Lista najmanjih i najvećih

Superlativi poput "najmanji" i "najveći" uvijek imaju mjesto na popisu zanimljivosti o Hrvatskoj. Počnimo s najmanjim. Hum (u Istri), kao što je i njegovo ime, prema Guinnessovoj knjizi rekorda najmanji je grad na svijetu sa samo 20 stalnih stanovnika.
Kad govorimo o najvećim, najveći tartufi na svijetu pronađeni su upravo u Hrvatskoj, a onaj najveći je otkriven u blizini Motovunske šume u Istri, 1999. godine. Težak je nevjerojatnih 1,31 kilograma (cijena prvoklasnih bijelih tartufa kreće se oko 2500 eura po kg), a svojim je otkrićem osvijetlio taj neobičan, ali unosni svijet lova na tartufe. Ovaj tartuf drži Guinnessov svjetski rekord!

Vrste istarskih tartufa.

9. Nebojte se mraka, koristite Maglite

Osnivač svjetiljki Maglite (svjetiljke koje koristi američka policija) je Anthony Maglica, Hrvat rođen u New Yorku, a odrastao je na prekrasnom hrvatskom otoku Zlarin. Tijekom Drugog svjetskog rata vratio se u SAD, bez znanja engleskog jezika, i započeo mali posao u svojoj garaži, koji je sada jedan od najvećih proizvođača svjetiljaka na svijetu.

10. 101 dalmatinac

Priča o '101 Dalmatincu' poznata je svima, a čak ju se može opisati kao uspomenu na djetinjstvo mnogih generacija. Dalmatinci su postali poznati zahvaljujući Walt Disney filmovima. Evo jedne zanimljive činjenice - ova poznata pasmina potječe iz hrvatske povijesne regije Dalmacije. Prva ilustracija ovih poznatih pjegavih pasa datira mnogo prije filmova, iz 16. stoljeća.

Pasmina Dalmatinac, podrijetlom iz Hrvatske.
vrh stranice