Biciklizam

Pag je, zbog svoje dužine, razvedenosti i nizinske konfiguracije kojom se i razlikuje od većine jadranskih otoka, savršen otok za sve generacije i razine biciklista.

Za sve ljubitelje biciklizma na raspolaganju je zaista velik broj raznolikih biciklističkih ruta. Tako su za ljubitelje cestovnog biciklizma na raspolaganju brojne asfaltirane staze. Za najambicioznije među biciklistima preporučujemo cestovnu turu cijelom dužinom otoka Paga, koja iznosi preko 60 km u jednom smjeru, a proteže se od Paškog mosta do Luna. Krajolik je zaista prekrasan i raspolaže naseljima za odmor ili okrepu.

Neasfaltirane biciklističke „off-road“ i „mountain bike“ staze odlično su označene i zadivljuju krajolicima kojima prolaze. Takvih je staza na raspolaganju preko 120 km, a u njima se redovito izmjenjuju nevjerojatni divlji kameni predjeli s bogatim zelenim poljima, kao i suhozidi s malim šumksim oazama. Osvježenje u obliku kupanja u čistom moru gotovo je uvijek nadohvat ruke.

Za obitelji s djecom i ostale ljubitelje biciklizma preporučujemo kraće izlete do obližnjih plaža.

Na Pagu je zaista najljepše zaboraviti na automobil i prepustiti se čarima aktivnog odmora.

BICIKLISTIČKE STAZE

STAZA VODICE

Staza koja spaja Pag i Novalju kroz zanimljiva naseljena područja. Riječ je o utabanoj makadamskoj cesti, nezahtjevnoj za rekreativce, uz koju se nalaze mnoga mjesta gdje se možete okrijepiti. Na pola puta se nalazi izvor svježe pitke vode, a uz stazu je i ornitološki rezervat.

STAZA KOLAN

Ova staza omogućava dolazak iz naselja Kolan do Paga ili Novalje. Iako je relativno zahtjevna, posebno prijevoj kod Mandre, zanimljiva je zbog prolaska kroz polja i vododerine, kao i zbog ponude domaćih proizvoda u Kolanu.

STAZA KAMENOLOM

Započinje kod trajektnog pristaništa Stara Novalja, a završava na plaži Zrće. Deset kilometara dugačka, prolazi uz nekoliko plaža, a omogućava i skretanje prema Žigljenu gdje se nalazi UFO park. Ipak, najvažnija stavka na ovom putu je ono po čemu je dodijeljen i naziv – ovom stazom mogu se razgledati kamenolomi.

STAZA NOVALJSKO POLJE

Ova je popločena staza posebno ugodna za rekreativce, bilo šetače, bilo bicikliste. Zanimljiva je jer ne zahtijeva neku posebnu rutu ili orijentaciju.

VINSKE STAZE

Put do vinskih podruma strm je i oštar te zahtijeva dobru koncentraciju i fizičku kondiciju. Dolazak pred vinski podrum obilježen je pogledom na Novaljsko polje, a nudi i meni dobrodošlice.

STAZA NOVALJA − LUN

Ovo je najbolja staza za proučavanje novaljskog područja. Tijekom visoke sezone potrebno je biti oprezan jer je staza ujedno i prometnica. Ruta uključuje mogućnost odmora na plažama Potočnica i Jakišnica, a poseban su doživljaj lunski maslinici, gdje su neke masline stare i do tisuću godina.


BICIKLISTIČKE KARTE:

  Cikloturistička karta otoka Paga

  Mountain bike biciklističke staze

  Trekking i Mountain bike biciklističke staze

 

vrh stranice