Kako izgleda jedan hrvatski doručak

Upoznajte razne tradicije hrvatskih načina doručkovanja.
Znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, kao i da svaka država svijeta ima svoje običaje i tradicije koje su usko vezane upravo uz hranu. Tako je poznato da Britanci vole doručkovati jaja, kobasice i špek, dok su Francuzi poznati po svojoj tradiciji kroasana i kave kojom započinju svoj dan. U nastavku pogledajte što sve može sadržavati jedan fini hrvatski doručak.

Iako je Hrvatska mala zemlja, kulinarski je zaista raznolika, a hrvatski je doručak kombinacija svega i svačega te svaki dio ove zemlje ima svoje navike. No različiti dijelovi Hrvatske imaju i jednu zajedničku jutarnju naviku, a to je da vole početi svoj dan s nečim slanim. U Dalmaciji su nekada ribari za doručak jeli slane inćune u domaćem maslinovom ulju, a popularno jelo istočnih susjeda bilo je kruh s masti. U Istri se ujutro priprema lokalni specijalitet fritaja, jelo od jaja nalik omletu, ali plosnatije te upotpunjeno s raznim prilozima. U sjevernijim dijelovima Hrvatske dominiraju jaja pripremljena na razne načine, kao i razni domaći suhomesnati proizvodi. U svim dijelovima zemlje popularna je palenta, u narodu poznata kao „žganci“ ili „pura“, jednostavna kaša od kukuruzne krupice koja se obično jede s mlijekom ili jogurtom. U metropoli i drugim većim gradovima, obzirom na ubrzaniji način života, ujutro je popularno prvo popiti kavu pa navratiti do obližnje pekare po svježe pecivo.

Jaja su tipični sastojak svakog hrvatskog doručka.
Neki si Hrvati vole zasladiti svoje jutro. Uz različite vrste čokoladnih i voćnih pahuljica, čest dio doručka mnogih hrvatskih kućanstava su marmelada, džem i pekmez. Bakice diljem zemlje čarobnjaci su u kuhanju raznih aromatičnih voćnih namaza, a mogu ih napraviti od skoro bilo kojeg voća kojeg nađu u vrtu ili okolici. Naši su omiljeni okusi marelica, šljiva i jagoda, a kao i svi, obožavamo ih jesti na bijelom kruhu s maslacem.

Pekmez od jagoda - ukusna jutarnja slastica naših baka.
Neizostavan dio hrvatskog doručka definitivno je kava. S obzirom na to da su Hrvati njeni veliki obožavatelji, i uvijek nađu vremena za ispiti barem jednu šalicu u danu, kava je bitan čimbenik jutarnje rutine jednog Hrvata. Turska kava, kava s mlijekom, espresso, cappuccino – bitno da je kava i da se prva šalica popije ujutro.

Hrvati su veliki obožavatelji kave i snjom vole započeti svoj dan.
Ukusna jela se u Hrvatskoj mogu naći na svakom koraku, no poseban je doživljaj uživati u hrani na čarobnoj lokaciji kao što je otok Paga. Rezervirajte svoj smještaj u kampu Navis i počastite se ukusnim doručkom na hrvatski način.
vrh stranice