Najpopularnije hrvatske vrste vina

Hrvatska, predivna zemlja poznata po svom prirodnom šarmu te kao top destinacija za odmor, također je poznata i po proizvodnji izvrsnih vina.
Mnogo ljudi nije čulo za hrvatsko vino prije nego što su zakoračili u zemlju, ali Hrvati proizvode vino već oko 4000 godina. Uzgoj i vinogradarstvo započeli su s Ilirima. Zapravo, Hrvatska ima najstariji kontinuirano zasađeni vinograd na svijetu - ravnicu Stari Grad na otoku Hvaru. Ovaj vinograd zasađen je vinskim grožđem već 24 stoljeća, a 2008. godine je uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine

Hrvatska je dom najmanje 130 autohtonih sorti grožđa. Mnoga su jedinstvene kvalitete koja se ne mogu naći nigdje drugdje u svijetu.
Evo 6 vrsta vina koja preporučujemo svakom ljubitelju vina:

Plavac Mali

Crvena vina s notama kupina
Plavac Mali je primarno crno vino u Hrvatskoj, a uglavnom raste uz dalmatinsku obalu. Bogatog je i punog okusa, povišenog alkohola i u tanina, s nižom kiselošću, a ima aromu kupine, tamne trešnje, papra, rogača, suhih smokava i začina. Odlično stari i jedno je od najtraženijih crnih vina.

Teran

Puno, robusno crno vino
Teran je hrvatsko vino od crvenog grožđa iz sjeverozapadne Istre, područja bogatog mineralom, crvenim glinenim tlima poznatim kao Terra Rosa. Teran se može pronaći i u Sloveniji i Italiji gdje se zove Terrano. Ovo je vino bogato smjelim okusima šumskih bobica i ljubičica s notama dimljenog mesa.

Malvazija Istarska

Osvježavajuća bijela vina s notom začina
Malvazija Istarska jedno je od glavnih bijelih vina Istre i sjevera dalmatinske obale. Ova su vina osvježavajuća i obično suha, s nižim udjelom alkohola i aromama komorača, dunje, meda, marelice i začina. Odlično idu s mnogim vrstama hrane i definitivno su jedno od najboljih bijelih vina koja dolaze iz Istre.

Grk

Suha bijela vina s notama paprene kruške
Grk proizvodi suha bijela vina s notama bijelog papra, dinje, začinskog bilja i narezane kruške. Hrvatska je autohtona sorta i nalazi se samo na pješčanim tlima u blizini Korčule, otoka u Dalmaciji. Ovo se grožđe često naziva „najplodnijim od svih grožđa“, jer ima samo žensko cvijeće i mora se saditi pored drugih sorti da bi se moglo oprašivati.

Pošip

Puna bijela vina s ukusnim notama badema
Pošip je još jedno vrlo popularno bijelo vino koje dolazi iz Dalmacije. Ima jaku aromu i osvježavajuće note te se odlično slaže u kombinaciji s morskom hranom, zelenim salatama i ribom na žaru.

Croatian wine Posip.

Graševina

Srednje nježna aromatična bijela vina
Graševina, svakodnevno vino srednje Europe, poznata je i kao Welschriesling. Jedno je od najpopularnijih vinskih grožđa u Hrvatskoj. To je suho, svježe, romantično bijelo vino s notama nalik jabuci. Ovo vino savršeno ide uz školjke.

Vinarije otoka Paga

Vinarija Boškinac
Najpoznatije vino vinarije Boškinac je Gegić, suho bijelo vino od istoimenog grožđa čije je podrijetlo isključivo sa otoka Paga i njegove okolice. Obavezno kombinirajte vino Boškinac sa svjetskim poznatim paškim sirom. Više o Boškincu na  Gastro hedonizam na otoku Pagu.
vrh stranice