Nevjerojatna ronilačka mjesta oko otoka Paga

Otok Pag ima neke od najčudesnijih podvodnih atrakcija i lokacija. Obucite svoju scuba opremu i krenite u istraživanje!
Zapanjujuće Jadransko more puno je nevjerojatnih stvari, a većina njih je skrivena pod njegovom površinom. Pod morskom površinom koja okružuje Pag nalaze se podvodne pećine i kanjoni, raznolik ekosustav riba i biljaka, kristalno čisto more, arheološka podvodna nalazišta i još mnogo toga.
Da bismo vam pomogli da upoznate ovaj slikoviti podmorski svijet prepun neobičnih stijena, grebena i malih špilja, napravili smo popis osam ronilačkih mjesta u blizini otoka Paga čija će vas ljepota ostaviti zapanjenima.

Paška vrata

Paška vrata su morska vrata koja odvajaju Paški zaljev od Velebitskog kanala. Nalaze se u blizini rta Krištofor. Ovo je mjesto poznato po monumentalnom podvodnom kanjonu koji je ispunjen malim špiljama i pukotinama. Odlučite li se ovdje zaroniti, zasigurno ćete se oduševiti. U blizini mjesta ronjenja nalazi se prelijepa plaža, tako da se možete odmoriti i sunčati prije nego što krenete na još jedan zaron.

Premuda katedrala

Zapadno od otoka Paga nalazi se Permuda, otok čuvene podvodne „katedrale“. Jedno je od najpoznatijih ronilačkih mjesta na Jadranu. Dok svjetlost svjetluca u rupe i unutarnju špilju, neki kažu da se čini poput staklenih vrata i zato je ovo mjesto za ronjenje nazvano katedrala. U glavnoj špilji vidjet ćete stotine riba i koralja čije boje čine cijeli zaron još veličanstvenijim.

Gorgonijski koralji otoka Maun

Otok Maun nalazi se zapadno od Paške Rebare. Iako nenaseljen, zanimljiv je otok. Mjesto je idealno za sve kategorije ronioca. Noćni zaroni su zaista iznimno iskustvo. Raznolikost ovog otoka ogleda se u njegovim azurno plavim dubinama, popunjenih različitim organizmima. Morsko dno otoka Maun dom je nekih od najljepših vrsta gorgonijskih korala koji stvaraju veličanstvene tvorevine nalik drveću. S njihovim bojama u rasponu od žute do svijetlo crvene, oni su prizor koji će htjeti vidjeti svi koji žele naučiti više o flori Jadranskog mora. Ako gledate dovoljno oprezno, možda ćete naići i na velike kolonije školjki, skrivenih među koraljima. Polja Clavelina morskih špriceva nalaze se na dubini od 30 m, a pješčano morsko dno dom je leopardskih bikova i pabeline Sabella koja je osjetljiva na trenutne promjene. Ronioci se također mogu susresti s trostrukim glistama prilikom na površini.

Pohlib spilje

Drugo mjesto koje je idealno za ronjenje je mali otok Pohlib na kojem ćete naći veliki podvodni zid koji sadrži četiri špilje, kao i zapanjujući podvodni kanjon. Kako su špilje prilično velike, lako možete ući u svaku od njih i istražiti njihov interijer, vidjeti različite vrste riba koje su špilje učinile njihovim domom i uživati u ljepoti jadranskog morskog dna.

Srednjovjekovne amfore

Poznate amfore s potonulog rimskog trgovačkog broda iz 1. st. Pr. Kr. nalaze se na dubini od oko 30 m u malom zaljevu Vlaška Mala u Velebitskom kanalu, u blizini trajektne luke Žigljen. Na ovom mjestu s amforama u kavezima nalaze se sačuvane posude iz 2000 godina; sudbina broda koji ih je nosio nije poznata, ali u Velebitskom kanalu uobičajeni krivac je oštra sjeverna bura. Mjesto je prekriveno raznim organizmima. U morskoj čipki prepoznat je jedinstveni ukras otoka Paga - paška čipka. Danas amfore obiluju životom i dom su čorbijih jegulja, škorpiona, hobotnica, spužvi. Ostale znamenitosti uključuju željezno sidro, originalni amforni poklopac i dio mljevenog kamena brodskog mlina.

Srednjovjekovne amfore pronađene pokraj otoka Paga, Hrvatska.

Olupine brodova

Mjesta koja su definitivno vrijedna razgledavanja uključuju olupine. Olupina Golije duge 18 metara i olupina Tabinj u blizini otoka Dolin pogodni su za napredne ronioce. U vrlo atraktivnoj olupini Ruža naići ćete na hobotnice i jegulje.

Caska

Uvale na otoku Pagu idealne su za uživanje u ljetnim mjesecima, a jedna od njih nosi i legendu o potopljenom gradu, uspoređenim s Atlantidom. Na morskom dnu u uvali Caska ležali su ostaci čitavog grada, a današnje mjesto ima samo nekoliko kuća. Ovo izvanredno mjesto na otoku Pagu privlači ljubitelje povijesti i istraživače kako žele otkriti prošlost drevne Caske koja je potonula. Ostaci su pokazali da je kanalizacijski sustav rimskog podrijetla, ali ne može se sa sigurnošću reći je li grad još stariji. Caska je potonula u 4. stoljeću kada je Pag pogodio razorni potres, ali neke njegove tajne još uvijek čekaju da budu otkrivene.

Lun

Lun je mjesto za ronjenje na početku otoka Paga s fantastičnim šarenim zidom prekrivenim gorgonijama. Ovdje možete primijetiti sve različite vrste koje imamo u našem moru, od čuvarica, hobotnica, škorpiona, svih vrsta pruga, do riba poput damamaša, grba, deverika i uz malo sreće koja tuna može proći pokraj vas. Ako želite slikati širokokutne slike, ovo je najbolje mjesto. Uz šarene gorgonije, plavetnilo mora i sunca, vaša će slika biti nezaboravna.

Podvodni svijet otoka Paga, Hrvatska.
Uvjeti za ronjenje

Tijekom ljeta temperatura vode koja okružuje otok Pag je prosječno 25 ° C, a karakterizira ju vidljivost oko 10 metara. Zimi se voda hladi na oko 10 ° C, a vidljivost se smanjuje na 3 do 5 metara.

Dodatne informacija vezano za ronjenje na Pagu možete pronaći pod Ronjenje

Ako volite duboko more i izvanredno podmorje, rezervirajte svoj savršen odmor u kampu Navis i pripremite se za nezaboravnu podvodnu avanturu.
vrh stranice