NP Plitvička jezera - upoznajte mjesto čudesa

Upoznajte najveći, najstariji i najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj. 
Za Plitvička jezera su mnogi već čuli, ali možda ona nisu bila u prvom planu vašeg godišnjeg odmora u Hrvatskoj. Vruće ljeto idealno je vrijeme za dnevno uživanje na plaži i za večernja istraživanja ulica gradova koji uživaju bogatu povijest. No svakako, ljepota prirode očituje se i kroz Nacionalne parkove i Parkove prirode. Plitvička jezera su jedna od njih, a koliko su dragocjena govori činjenica da ih je UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom 1979. godine. Ovaj je park najveći, najstariji i najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj.


Nedostižna ljepota Plitvica izražena je kroz 16 prirodnih tirkizno plavih jezera nastalih dugogodišnjim stvaranjem vapnenca iz vode, nakon čega su nastali kanali, jame i pregrade koje su slapovi pretvarali u jezera. Okružena bajkovitom šumom i razno raznom vegetacijom, Plitvička jezera djeluju kao mjesto čudesa.
Jezera su podijeljena na 12 gornjih i 4 donja jezera. Gornja jezera površinski i dubinom su puno veća od donjih, koja su plitka. Putem do gornjih jezera nalazi se i najveći slap u Hrvatskoj, Veliki slap visok čak 78m, a nastaje obrušavanjem potoka Plitvica niz liticu. Prvo i ujedno najveće jezero jest Kozjak, duboko čak 47 metara, dok je dubina drugog najvećeg, Prošćanskog 10 metara manja. Jezera dobivaju vodu od brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena kaskadama i slapovima. Sedrene barijere, koje su nastale u razdoblju od desetak tisuća godina, jedna su od temeljnih osobitosti Parka. Mnoštvo slapova, među kojima su najatraktivniji Veliki i Mali prštavac, ostavit će vas bez daha. Jedan od najljepših slapova na Plitvicama - slap između Milanovca i Gavanovca nazvan je "slap Milke Trnine" po hrvatskoj opernoj primadoni.Park ima sedam ruta oko jezera kao i četiri pješačke i poučne staze kojima možete u potpunosti istražiti i upoznati ovo područje. Fanovi Gospodara prstenova posebno će uživati u posjetu Plitvica jer je upravo ovaj park prirode bio na vrhu top lokacija za snimanje vilenjačkog grada Rivendella.

U bogatim, zelenim šumama Plitvica žive tri najveća europska predatora – smeđi medvjed, ris i vuk, a u Parku je registrirano 321 vrsta leptira, 157 vrsta ptica te 20 vrsta šišmiša. Ovo je zaista neviđeno mjesto, a šetnja kroz njega ostaje u pamćenju do kraja života.Pravila ponašanja

Veliku važnost treba pridati i zaštiti prirode. Mnoge upute kojih se treba pridržavati su objavljene na brošurama i kartama koje su postavljene na više lokacija u nacionalnom parku. Neka od njih su:

1. Zabranjeno je hraniti i uznemiravati životinje
2. Zabranjeno je plivanje i kupanje u jezerima
3. Kućni ljubimci su dozvoljeni, ali ih je potrebno držati na povodcu
4. Zabranjen je ribolov
5. Zabranjeno je ložiti vatru
6. Zabranjeno je branje i uništavanje biljaka i drveća

Kako doći?

Plitvička jezera su jako dobro povezana autocestom te je moguće doći autobusom ili privatnim autom. Informacije o izletu na Plitvice iz Novalje možete pronaći pod Nacionalni parkovi
Prostrani šumski kompleksi, iznimne prirodne ljepote jezera i slapova, bogatstvo flore i faune, planinski zrak, kontrasti boja, šumske staze i drveni mostići i još mnogo toga dio su neponovljive cjeline.

Želite li posjetiti ovaj nacionalni park tijekom vašeg odmora i tražite smještaj u blizini Plitvičkih jezera, rezervirajte svoj boravak u obiteljskom autokampu Navis i stignite do Plitvica za manje od 2 sata. Za sve informacije vam stojimo na raspolaganju.
vrh stranice