Ronjenje

Nekoliko nautičkih milja od Paga nalazi se velik broj predivnih lokacija za ronjenje s bogatom florom i faunom. Od početničkih lokacija pa sve do zahtjevnih lokacija za napredne ronioce, svatko može pronaći nešto za sebe.

Ronjenje je moguće na 27km dugačkom kraju otoka Paga imenom Lun, kao i na susjednim otocima i drugim interesantnim mjestima. Očekuju Vas padine i zidovi koji obiluju ribom, šarenilom spužvi, žarnjaka i puževa golaća, hobotnice, jata manjih riba i primjerci velikih spužvi pa sve do olupina starog broda do kojih će se odvažiti zaroniti iskusniji ronioci.


Brojni su ronilački centri na otoku Pagu koji u svojoj ponudi imaju rekreativno ronjenje, tehničko ronjenje i tečajeve tehničkog ronjenja.

Arheološki podvodni lokaliteti otoka Paga

Olupina parobroda “EUTERPE”

Potonuće Euterpe predstavlja jednu od najvećih tragedija na Jadranu. Brod SS Euterpe dio je flote Austrijskog Lloyda, sagrađen 1886. u britanskom brodogradilištu. (Ime nosi prema grčkoj muzi glazbe i lirike). Zbog napada talijanske mornarice, brod je potonuo 1918. godine. Olupina je otkrivena u veljači 1999. godine.

Fotografija olupine broda Euterpe, Novalja.

Talijanska mornarica, Novalja.

 

RONILAČKI CENTRI

AMFORA

Ovaj se ronilački klub posebno istaknuo u otkrivanju i zaštiti podmorske arheološke baštine. Članovi kluba otkrili su u podmorju otoka Paga nalazište amfora iz I st. prije Krista. Postavljanjem zaštitnog podmorskog kaveza, nalazište je danas zaštićeno te predstavlja prvorazrednu turističku atrakciju. Godišnje ga posjeti više od tisuću ronilaca.
 Ronilački centar Amfora

LAGONA DIVERS

Lagona Divers je škola ronjenja smještena u Staroj Novalji. Nudi brojne tečajeve – od tečaja ronjenja u otvorenim vodama, naprednog tečaja u otvorenim vodama do instruktor ronjenja.

 Škola ronjenja Lagona Divers

BLUE BAY

Blue Bay ronilački centar nalazi se na samoj obali pješčane uvale. Odvažite se i istražite podvodne čari otoka Paga.  Ronilački centar Blue Bay

OCEAN PRO

Ronilački centar sa dugogodišnjim iskustvom, Ocean Pro nudi tečajeve za sve razine kao i zabavne ronilačke izlete.
 Ronilački centar Ocean Pro

Pronađite centar za sebe i istražite podvodni svijet otoka Paga.


vrh stranice