Smaragdna ljepotica Mrežnica

Istražite magičnu, netaknutu kršku prirodu , predivne slapove i stare mlinove i zidine skrivene u srcu Hrvatske.
Rijeka Mrežnica poznati je biser hrvatskoga krša. Ova hirovita i čudesna rijeka teče u samom srcu Hrvatske. Njeno vrelo se smjestilo pokraj šarmantnog gradića Slunja, a utječe i u Koranu, jednu od četiri rijeke karlovačke regije. Poznata je po svojoj bistroj, hladnoj i čistoj vodi koja je na svom razgranatom putu dugom 64km oblikovala čak stotinjak sedrenih slapova, koji rijeku presijecaju duž cijelog njezinog toka, stvarajući niz međusobno povezanih jezera. Zbog svog predivnog okoliša, Mrežnica se smatra i jednom od najljepših i najčišćih krških rijeka u Europi. Nezamisliva kvaliteta vode, netaknuta priroda i bajkoviti prizori moćnih slapova zaista će očarati svakoga. Zaboravite na svjetski poznate slapove Niagare – upoznajte manju, ljepšu i skrovitiju atrakciju Hrvatske, slapove rijeke Mrežnice.

Slapovi

Brojni slapovi razlikuju se po visinama, razvedenosti, broju sedrenih kaskada i načinima na koji presijecaju rijeku. Krajolik koji okružuje Mrežnicu je zbog neprestanih izmjena slapova i izduženih jezera, okruženih bogatim zelenilom izuzetno atraktivan i dinamičan. Najviši je slap Šušnjar, visok čak 15 metara, amfiteatralna oblika s modrozelenim jezercem između kaskada. Na obalama ovog slapa smjestile su se mlinice koje se još uvijek odupiru zubu vremena i snažnim navalama visokih jesenjih voda. Drugi po veličini je Milkovića slap, 8,5 metara, koji je zanimljiv zbog svoje razvedenosti kao i zbog dugačkih, mahovinom obraslih sedrenih brada. Neki od poznatijih slapova su i Rončevića slap, Jagodića slap, Klarića slap, Rebića slap, Vitasov slap i drugi.

Mlinovi

Područje Mrežnice osim što je bogato prirodnim ljepotama i posebnim ekosustavom, bogato je i poviješću. Njene obale krase lokaliteti s važnom arhitektonskom baštinom. Izdašnost vode i slapova razlog je, nekoć brojnoj, gradnji mlinova uzduž gotovo čitavog mrežničkog toka. Danas mlinice postoje u obliku ostataka temelja, a rijetko i krovova, a ima ih jedva tridesetak. Od toga broja svega ih je četvrtina u uporabnom stanju – neki su postali hidroelektrane, drugi restorani koji nude domaće specijalitete. Većina ih je renovirana i služe kao kuće za odmor.

Gradovi u kamenu

Osim mlinova, obale Mrežnice krase i ostaci kamenih gradova izgrađenih davnih dana, od Rimljana, Ilira i prvih Hrvata. Prvi, danas još uočljivi tragovi ljudskog obitavanja uz Mrežnicu, zamjetni su u njezinom gornjem toku gdje je, iznad strme kanjonske obale, otkriven grobni humak nepoznate starosti. Isti je dio veće kamene gradnje za koju se pretpostavlja da je podignuta najkasnije oko 800. pr.Kr. Blizu sutoka rijeke Toučnjice u Mrežnicu, nekoć je stajao grad Ključ, čija se sudbina ugasila za vrijeme turskih provala u to područje. U naselju Zvečaj još od druge polovice 19.st bili su uočljivi ostaci grada Zvečaja, koji su razoreni zbog potrebe gradnje ceste.

Doživjeti Mrežnicu

Osim kupanja, najbolji način za uživanje u ovom zelenom biseru sa stotinu slapova jest i veslanje, jer ono otkriva sve čari, svaki centimetar ove ljepotice. Doživljaj je neprocjenjiv.
Spomenute sedrene barijere mjesta su s kojih se skače, uživa u prirodnom jaccuzziju ili prelazi s jedne strane obale na drugu. Rafting ili vožnja kajakom na Mrežnici nevjerojatno je iskustvo. Red veslanja, pa red spuštanja po slapovima uz brojne stanke za skakanje, kupanje, sunčanje i sve one radosti koje rijeka može pružiti.

Odlučite li se posjetiti Mrežnicu u jesensko doba, pronaći ćete obilje pastelnih boja i neviđenog mira, dok će zima svoje oštro lice pokazati u ledom okovanim snježno bijelim obalama i zaleđenim slapovima. Prizor kao da je iz bajke!

Rijeka Mrežnica u jesen.

Ako nakon našeg bloga i vi želite istraživati sve ljepote ovog krškog bisera i isprobati aktivnosti koje nudi, obratite se kampu Navis za sve informacije.

Rafting i kayaking izlete možete pronaći i na Rafting i kayaking.

vrh stranice