Spustite se ispod površine i posjetite najljepše špilje u Hrvatskoj

Posjetite podzemne prirodne atrakcije i doživite nezaboravnu avanturu!
Iako je Hrvatska najpoznatija po svojim prekrasnim plažama i čistom plavom moru, zaljubljenici u špilje zasigurno su upoznati s činjenicom da se u Hrvatskoj nalazi oko deset tisuća znanih jama i špilja. No, od ukupnog broja špilja za koje se za sada zna, svega ih je četrdesetak otvorenih za posjetitelje. Sve su špilje zaštićene zakonom te je posjet dopušten samo ako se ishodi odobrenje za istraživanja ili za turističke svrhe, stoga pojedinačne posjete bez službene pratnje ne preporučujemo. U nastavku pročitajte o nekim od najljepših špilja Hrvatske.

Modra špilja

Naš popis započinjemo sa špiljom koja je poznata i kao najljepša morska špilja u Hrvatskoj. Modra špilja nalazi se u uvalici Balun na istočnoj strani otoka Biševo, otprilike 8 kilometara od Komiže na otoku Visu. Ova je špilja jedinstveno prirodno čudo. Kroz podvodni otvor na južnoj strani špilje tijekom dijela dana prolazi sunčeva svjetlost koja se reflektira od dna te boji spilju u prekrasni safirno plavu boju. Pristup špilji moguć je malim čamcem na vesla kroz vanjski umjetno produbljeni ulaz. Savjetujemo da ju posjetite između 11 I 14 sati, kada zrake sunčeve svjetlosti unutar špilje stvaraju najspektakularniju nijansu plave boje, onakvu kakvu je nigdje na svijetu nećete vidjeti.

Predivna Modra špilja na otoku Biševo, Hrvatska.

Odisejeva špilja

Mitski otok Mljet skriva tajno blago, Odisejevu špilju. Grčke legende kažu da je Odisej doživio brodolom pored Mljeta, nakon kojeg je doplivao do ove špilje. Tamo je upoznao prekrasnu nimfu Calypso, s kojom je ostao na otoku sedam godina. Tisuću godina kasnije špilja u kojoj su se zaljubili još uvijek nosi njegovo ime.

Prekrasna Odisejeva špilja na otoku Mljetu, Hrvatska.

Špilja Vrelo

Špilja Vrelo u Fužinama prema nekim predviđanjima je stara oko 3,5 milijuna godina, a otkrivena je sasvim slučajno sredinom prošlog stoljeća. Dugačka je svega 300 metara i svrstava se među manje špilje, ali njezini je ukrasi izdvajaju od ostalih špilja u Hrvatskoj. U samoj se špilji nalazi izvor vode i prirodno jezero, a okolina je uređena pješačkim stazama, mostićima I rasvjetom te je idealna za posjet djece i osoba starije životne dobi.

Cerovačke špilje

Ova se atrakcija nalazi u parku prirode Velebit i predstavlja najveći špiljski kompleks u Hrvatskoj. Cerovačke špilje sastoje se od tri špilje: Gornje, Srednje i Donje špilje, ukupne dužine oko 7 km. Možete prošetati samo kroz prvih 700 m, ali i to je više nego dovoljno da u potpunosti uživate u veličanstvenim prizorima. U pećinama su pronađene ljudske kosti te ostaci pećinskog medvjeda, a špilje su zaštićene kao geološki spomenik prirode.

Špilja Veternica

Špilja Veternica se smjestila nadomak Zagreba, na jugozapadnom dijelu parka prirode Medvednice. Iako je duljina kanala veća od sedam tisuća metara što ju čini jednom od najduljih špilja u Hrvatskoj, posjetiti možete prvih 380 metara. U uređenom dijelu špilje prikazani su geomorfološki fenomeni - pješčane dine, erozijski oblici, ostaci izumrlog špiljskog medvjeda, fosili i slični prirodni fenomeni.
vrh stranice