Upoznajte priču grada koji je često mijenjao svoj položaj

Jeste li znali da je prekrasni grad Pag u prošlosti mijenjao svoje mjesto na karti, i to nekoliko puta?

Ako ste u posjeti otoku Pagu, vjerojatno ćete se zaputiti do istoimenog gradića Paga. Prije nego se na to odlučite, dobro provjerite kamo idete, jer je ovaj grad više puta mijenjao svoj položaj. Zanima vas o čemu je točnije riječ? Pročitajte u nastavku i upustite se u kraću povijesnu turu znamenitosti otoka mjesečeva krajolika.


Korijeni iz doba antike

Grad Pag pamti dugu i burnu povijest, punu uspona i padova. Brojna arheološka istraživanja pronašla su dokaze o postojanju ljudskih naseobina na otoku, koja potječu još iz doba antike. Od tog je vremena grad dva puta mijenjao svoj položaj. Naime, od antičkog doba pa do kraja 4. stoljeća, Pag se nalazio na mjestu koje se zvalo Caska (latinski Kissa ili Cissa). Uslijed potresa, Caska je potonula te su se Pažani preselili na južniju lokaciju, mjesto koje se danas naziva Starim gradom. Ovdje su izgradili grad sa zidinama, tornjevima, utvrdama, trgovima, crkvama i brojnim palačama, a grad je postao službeno poznat pod imenom Pag. Godine 1244. dobio je i status slobodnog kraljevskog grada, kojeg mu je u znak zahvale za pomoć podario kralj Bela IV. Nakon ovog događaja, slijedio je njegov brži gospodarski i kulturni razvoj.

Zidine Starog grada Paga. Izvor fotografije: TZ Grada Paga

Treća sreća

Unatoč čestim borbama s obližnjim gradom Zadrom, Pag se uspješno razvijao, a Pažani su s vremenom poželjeli ostvariti autonomiju, za koju su se čvrsto borili. Iako je ideja o paškoj autonomiji dijelom I oživotvorena, kralj Ludovik I. je 1376.godine prodao Veneciji svoj dio Dalmacije, u što je bio uključen i grad Pag, koji je zbog toga više stoljeća pripadao Mletačkoj republici. Godine 1433. dobio je Gradski statut , jedan od prvih dokumenata takve vrste u Hrvatskoj. Moglo bi se reći da ovaj gradić u prošlosti zaista nije imao sreće, jer već sredinom 15.stoljeća opasnost od Turaka postaje sve veća. Upravo su zbog toga Pažani 1443. godine počeli s gradnjom novoga grada, na mjestu na kojem se nalazi i danas. Planovi za izgradnju novoga grada izrađivali su se u Veneciji, a u svemu tome sudjelovao je i veliki hrvatski graditelj i kipar Juraj Matejev Dalmatinac. U novi su se grad Pažani preselili 1467. godine. Snažne i moćne zidine, ojačane s devet kula, okruživale su Pag i branile ga od svakog napada. To je stanovništvu osiguravalo mir, a gradu napredak.

Usprkos preseljenju, Pažani nisu zaboravili na Stari grad, a kako se nalazi vrlo blizu aktualnog grada, i dalje služi kao zanimljiva turistička atrakcija.

vrh stranice