Zaljubite se u jedno od najljepših mora na svijetu – kristalno čisto i neodoljivo Jadransko more

Čisto more, očuvana razgranata obala, gradovi i sela od kamena... samo su djelić draži Jadranskog mora, koje glasi i najljepšim morem na svijetu.

Često smo putujući Europom sretali turiste čija bi prva asocijacija na Hrvatsku bila upravo naše predivno more. Kombinacija toliko čistog i bistrog mora posebne plave boje, razvedene kamene obale koja se prostire na više od 6000 kilometara, popunjene starim kamenim gradovima i selima zaista se rijetko sreće. Dojam dodatno upotpunjuju mirisi i plodovi Mediterana, šum valova koji odudaraju o tvrde vapnenačke stijene i pjesma cikada.

Tirkizno plavo Jadransko more jedno je od najčišćih mora na svijetu i u svojim dubinama krije raznolika bogatstva. Stisnuto između obala Italije i Hrvatske, najveći dio njegove šljunčane obale hrvatski je dio koji se proteže od Istarskog poluotoka preko Kvarnerskog zaljeva, sve do Dalmacije, što hrvatsku obalu čini trećom najduljom obalom Mediterana – odmah nakon Grčke i Italije. Jadranska obalu čine 1000 razbacanih otoka, od kojih je 66 nastanjeno te ima razvijenu svoju jedinstvenu kulturu. Hrvatsku obalu godišnje posjeti više od 15 milijuna turista.

Neodoljive plave nijanse Jadranskog mora ovise o različitim sedimentima morskog dna, koji variraju od reliktnog pijeska do kamenjara i pješčanih uvala. Ako već niste, zaplivajte u Jadranu i sami se uvjerite u njegovu bistrinu jer ćete većinom vremena vidjeti dno ispod sebe. U nekim južnim predjelima vidljivost ide do nevjerojatnih 56 metara dubine. Morsko dno prekriveno je olupinama, koraljnim grebenima, skrovitim špiljama i ostacima prošlih civilizacija, a s prvim uronom susresti ćete se s raznolikim prijateljski raspoloženim ribicama.

Plavetnilo Jadranskog mora, vlasnik fotografije: Krzysztof Kowalik


Hrvatsko more voljeno je ne samo zbog svoje prozirnosti, već i zbog topline. Prosječne ljetne temperature Jadrana kreću se između ugodnih 22 °C i 27 °C, dovoljno toplo da u moru možete boraviti duže vrijeme, a dovoljno hladno da vas osvježi od vrućih ljetnih dana.

Iako je more većinu vremena mirno, tu i tamo pojavljuju se i valovi – savršeni uvjeti za surfere i moreplovce.

U Jadranskom moru živi više od 7000 biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su mnoge rijetke i ugrožene. More je dom drvenim morskim kornjačama, misterioznoj sredozemnoj medvjedici, a ponekad možete i uživati u veseloj igri dupina. Orada, brancin i tuna također su dio bogatog morskog života Jadrana — svježe ulovljenu ribu možete kupiti na malim lokalnim tržnicama u gradovima i selima diljem cijele obale.

U čarima Jadrana možete uživati i s plaže u kampu NavisRezervirajte smještaj i opustite se ispod jednog od suncobrana na plaži Navis i uskočite u Jadran kada god to poželite. U našem beach baru si naručite omiljeno piće za osvježenje i jednostavno uživajte u pogledu.

 

vrh stranice