Zanimljivosti

OTOK PAG

Otok fascinantnih „mjesečevih“ krajolika s najrazvedenijom obalom na Jadranskom moru.

Pag, otok soli, sira i čipke, jedan je od najvećih, ali i najraznolikijih otoka u Hrvatskoj, a pruža se usporedno s Dinaridima, u dužini od 60 km. Poznat kao otok mjesečeva krajolika, Pag je prošaran stotinama kilometara suhozida. Nadaleko je poznat i po najstarijim maslinicima na sjevernom dijelu Jadrana, solanama, prostranim uvalama, strmim stijenama, ali i pašnjacima te prije svega po paškome siru, vrsnom specijalitetu paških ovčara. Čari otoka mjesečevog krajolika, posjetioci mogu upoznati mnogim biciklističkim stazama, šetnjama uz obalu ili kroz jedne od najstarijih maslinika na Jadranu.

Razvedenost obale omogućila je male skrivene uvale koje posjetiocima omogućuju mirno i ugodno uživanje u suncu i pejzažu sjevernog Jadrana. Gotovo sve plaže na otoku vrlo su prostrane s odličnim pristupom i ulazom u more te su osobito pogodne za obitelji s djecom.

Važno je napomenuti kako je upravo Pag jedan od najsunčanijih otoka na Jadranu s preko 2.500 sunčanih sati godišnje, što ga čini idealnom destinacijom za potpuni užitak ljeta.

 

Upoznajte dijelić Paga kroz  video turističke zajednice grada Novalje:

OKOLICA OTOKA PAGA

Odličan geografski i prometni položaj Novalje posjetiteljima omogućava ispunjen program razgledavanja obale i najpoznatijih prirodnih ljepota Hrvatske.

U blizini su otoci Rab, Lošinj, Silba i Olib, grad Zadar i Nacionalni parkovi Kornati, Krka, Plitvička jezera, Paklenica i Sjeverni Velebit – 5 od 8 nacionalnih parkova Hrvatske novaljskom je gostu nadohvat ruke. Do obližnjih otoka možete se uputiti nekom od taxi-brodica ili izabrati organizirani izlet u jednoj od agencija, koje ujedno nude izlete na kopnene destinacije. Kopnene destinacije možete posjetiti i u vlastitom aranžmanu, vlastitim automobilom ili redovnim autobusnim linijama.

Metajna

U kamenom gnijezdu, na istočnom dijelu otoka, smjestila se Metajna. Pisani dokumenti govore da su prvi turisti posjetili Metajnu 1928. godine. Priroda je ovdje otisnula trajni pečat u jedinstvenom spoju vjetra, kamena i mora. Za vrelih ljetnih dana osvježenje potražite na mjesnim plažama među kojima se osobito ističe plaža Ručica do koje se dolazi kroz slikoviti predio nazvan Kanjon. U blizini Metajne, ali dostupna samo pješice ili brodom, nalazi se i plaža Beriknica na kojoj se nalazi lokalitet Stogaj, vrlo dobro poznat strastvenim ljubiteljima penjanja koji ga svake godine iznova osvajaju. Tijekom sezone u Metajni se priređuju ribarske večeri ispunjene mirisom svježe pečene ribe, okusom domaćeg vina i zvucima razdragane pjesme.

Obližnja naselja – Zubovići, Kustići i Vidalići, doimajući se kao izrasla iz kamena, također pružaju mogućnost ugodnog odmora.

Turisti koji su željni više zabave svoje želje mogu ispuniti u Novalji, koja je od Metajne udaljena samo 12 kilometara.

NOVALJA

Novalja je turističko središte otoka Paga i poznato ljetovalište te odredište brojnih turista, a nudi mogućnost aktivnog i sadržajnog odmora. Prirodne ljepote, među kojima se posebno ističu lijepe i prostrane pješčane plaže u okolici Novalje, ugodna mediteranska klima, bogata kulturno-povijesna baština, raznovrsna kulturno-umjetnička, zabavna i sportsko-rekreativna ponuda, domaća kuhinja te odlična prometna povezanost s kopnom i tijekom ljeta, s obližnjim otocima, čine Novalju idealnom destinacijom za odmor.

U brojnim restoranima, konobama i bistroima, gostima stoji na raspolaganju bogat izbor raznolikih jela. Nadaleko najpoznatiji specijalitet otoka – Paški sir, možete degustirati u vrsnim restoranima, kako u gradu Novalji tako i u ostalim mjestima na otoku. Terase raznovrsnih caffe barova stvaraju poseban ljetni ugođaj, uz osvježenje i razonodu uz glazbu. Na plažama i moru možete koristiti bogati sadržaj rekreativnog i sportskog programa (tobogani, skuteri, odbojka ...) Mnogi posjetitelji, osobito mlađi zabavljaju se do kasno u noć u modernim disco-clubovima na otvorenom pored plaža. Jedna od atrakcija Novalje je i rimski vodovod gdje se temperatura usred najveće ljetne žege zadržava na prohladnih 15ak Celzijevih stupnjeva. Na današnjoj plaži Caska nalaze se ostaci velikog vojnog logora kojeg je izgradila Rimska vojska.

Bilo da želite aktivan odmor, večernju zabavu ili odmor uz more na jednim od najljepših plaža na Jadranu, Novalja nudi raznovrsnost sadržaja za sve generacije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ATRAKCIJE

Antički vodovod – Talijanova buža

Najveću vrijednost i zanimljivost predstavlja jedinstveni antički vodovod iz 1. stoljeća isklesan u živom kamenu. Taj jedinstveni rimski akvedukt, u narodu zvan Talijanova buža, napajao je Novalju vodom iz novaljskog polja. Vodovod je dug oko 1,2 km, maksimalne širine 60-70 cm i ima 9 otvora na površini, tzv. odiha, na kojim mjestima je visok i do 40 m. Ulaz u vodovod nalazi se unutar Gradskog muzeja koji u sebi čuva dio novaljskog kulturnog i etnološkog nasljeđa.

Stoljetni maslinici – Vrtovi lunjskih maslina

Jedinstveno botaničko bogatstvo Mediterana

Pod krošnjama tisućljetnih maslina, na krajnjem sjeverozapadu otoka, smjestilo se naselje Lun poznato po svojim maslinicima.

Lunjski maslinici predstavljaju istinsku oazu mira i jedan od najslikovitijih i najljepših kutaka otoka Paga. Među nebrojenim stablima maslina svojom se jedinstvenošću posebno izdvaja oko 1 500 stabala divlje masline – olea oleaster, visokih 5 – 8 m i prsnog promjera 20 – 80 cm. Najstarije stablo maslina staro je oko 1600 godina. Ovo područje divlje masline, površine 24 ha, jedino je takve vrste na Jadranu te ima veliku botaničku vrijednost. Zbog svojih je karakteristika 1963. godine zaštićeno i proglašeno botaničkim rezervatom.

Obližnja naselja – Jakišnica, Dudići, Varsan, Potočnica i Tovarnele, smještena u slikovitim uvalama, također su odličan izbor za ugodan odmor.

IZVORNI PROIZVODI OTOKA PAGA

Paška sol

Sol je bijelo zlato grada Paga s tisućljetnom organiziranom proizvodnjom. Paške solane spadaju u najstarije solane s najintenzivnijom proizvodnjom na hrvatskoj obali. Tradicionalan način proizvodnje soli prirodnim isparavanjem napušten je prije 25 godina kada je izgrađena tvornica soli koja se danas prostire na 2 milijuna m4 te je, zajedno sa skladištima i tvorničkim pogonom, prostorno najveći proizvodni pogon u Hrvatskoj.

Paški sir

Paški sir je najpoznatiji i najcjenjeniji tvrdi ovčji sir u Hrvatskoj. Odlikuje se ugodnim pikantnim okusom, svijetložute do tamnožute boje (ovisno o starosti). Dobiva se od mlijeka paške ovce koja pase travu na kamenjarskim pašnjacima koji obiluju različitim vrstama aromatičnog i ljekovitog bilja. Uz to posebnu vrijednost mu daje sol koja u tragovima ostaje na travi poslije bure – jakog sjevernog vjetra koji puše na otoku Pagu.
Paški sir je danas jedan o prepoznatljivih hrvatskih brandova kako kod nas tako i u svijetu. Na otoku Pagu godišnje se proizvede oko 220 tona paškog sira.

Paška ovca

Paška ovca je izvorna hrvatska pasmina i pripada skupini mediteranskih ovaca a nastala je na cijelom području otoka Paga, gdje se i danas uglavnom uzgaja. Danas je ovčarstvo, uz turizam, najznačajnija gospodarska grana. Općenito se smatra da je, s obzirom na raspoložive površine pašnjaka na otoku Pagu, brojka od oko 30 000 rasplodnih ovaca u ovom trenutku optimalna. Ovce se tijekom cijele godine danonoćno drže na otvorenom, na pašnjacima. Hrane se ispašom na škrtim kamenjarima potpomognutom sijenom, kukuruzom i krmnim smjesama.

Paška janjetina

Paška janjetina je drugi po važnosti proizvod paških ovaca. Ovo je najčešće prisutno meso janjadi na tržištu a dobiva se od uzgajivača paške ovce koji proizvode paški sir.
Janjad se hrani isključivo ovčjim mlijekom što mesu daje poseban ukus. Meso paške janjetine je blijedo ružičaste boje, tankih i nježnih mišićnih vlakana, ukusno i sočno. Paška janjetina priprema se na razne načine od kojih je najpoznatiji pečenje na ražnju.

Naški

Iz riznice narodnog blaga izdvajamo domaći ples naški, koji se, uz pratnju mijeha, pleše u živopisnim narodnim nošnjama.

Paška čipka

Mapa „Novaljske koltre“ je etnografska mapa sa autorskim fotografijama novaljskih kukičanih prekrivača za krevet i predstavlja specifičan suvenir ovog kraja.
Koltra je kukičani prekrivač za krevet koji se već stotinjak godina, od vještih ruku Novaljki, plete za dotu, kao obiteljsko blago, terapija nakon potresnih životnih događaja. Ona je simbol vrijednosti, vještine i pripadnosti. U današnje doba još uvijek većina novaljskih obitelji posjeduje barem jednu koltru. Čuvaju se i stavljaju na krevet u posebnim prigodama, vješaju na ulični prozor za vrijeme obilaska blagdanskih procesija. Neki se njome i pokrivaju. Od tog izdvojenog predmeta tradicijskoga znanja i vještine kreiran je suvenir i brand grada Novalje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vrh stranice